AnkaraŞehir

Ankara’da Mutlaka Uğramanız Gereken 10 Tarihi Mekan!

Ankara’daki tarihi mekanlar arasında birçok seçenek bulunmaktadır. Ankara’da yaşayan ya da Ankara’ya geziye gitmek isteyen kişilere sunulan farklı alternatifler kafa karıştırıcı olabilir. Birçok kişiye hitap eden ve aynı zamanda kültürel olarak da önem taşıyan bu varlıklar mutlaka ziyaret edilmelidir… Ankara gezilecek yerler listemiz, bu listeye özel sadece tarihi yerler olarak belirlenmiştir.

Hem Türkiye hem de Osmanlı tarihine hitap eden birbirinden farklı tarihi mekanlar var. Aynı zamanda Ankara’nın milattan önce 3 binli yıllardan itibaren yerleşime açılması ve farklı medeniyetler tarafından kullanılması nedeniyle de tarihi mekanların sayısı oldukça fazla. Farklı imparatorluklar ve egemenliklerine ilgili bilgi almak, Türk tarihi hakkında bilgi edinmek ve aynı zamanda Bizans’a ait mimari yapıları incelemek isteyenler için birbirinden farklı seçenekler sunulur. 

 

1- Ankara Kalesi

Ankara kalesi, Ankara’nın en önemli ve ünlü yerleri arasında bulunuyor. Tarihi sebebiyle Bizanslılar ile eşleştirilen Ankara kalesi, günümüzde hala korunan özel yapılar arasında. Milattan önce 7. Yüzyıla tarihlendiren kalenin yapımı neredeyse 2 yüzyıl sürmüştür. Bizanslılar tarafından yapıldığı düşünülen bu kale Ankara’nın önemli merkezleri arasında bulunur. Ankara kalesi hakkında bilgilendirme yapalım…

Ankara kalesi etrafında yer alan farklı işletmeler ve tarihi mekanlar da vardır. Turistler Ankara Kalesi’ni ziyaret ettikten sonra genellikle Ankara kalesinin altında yer alan işletmelerde dinlenmeyi ve yöresel lezzetlerin tadına bakmayı tercih eder. Ankara kalesi ortalama 16 metredir ve içerisinde birbirinden farklılık 40’tan fazla kule yer alır. Antik Gordion kentinin kralı Midas’ın gece gördüğü rüya üzerine inşa edildiği tahmin edilmektedir. Ankara kalesi 110 metre yüksekliğinde, dış kulede 20 adet kuleden oluşmaktadır.

  • Bilgiler

Adres: Altındağ Ankara

Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:30 Saatleri arası

Giriş Ücretleri: Ankara Kalesine girişler ücretsizdir

Ankara Kalesi’nin M.Ö 2. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
Askeri amaçla yapılan Ankara Kalesi üzerinde; Osmanlılar, Hititler, Selçuklular, Galatlar ve Romalılara dair izler bulunmaktadır.
1073 Tarihinde Anadolu Selçukluları hakimiyetine girmiş, 1101 yılında Haçlılara kaybedilmiş ve 1227 yılında tekrar Selçuklular tarafından geri alınmıştır. 1832 yılında ise İkinci İzzeddin Keykubat tarafından tamir ettirilmiştir.

2- Estergon Kalesi

Ankara’daki kalelerden biri de Estergon kalesidir. Macaristan’daki kalenin replikası olarak yaptırılmıştır. Kaleye gitmek isteyenlerin Ankara şehir merkezinden Keçiören ilçesine doğru yola çıkması gerekir. Girişi ücretsiz olması sebebiyle çoğu kişi herhangi bir ücret ödemeden içeriği ziyaret edebilir.

Bazı dönemlerde Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre, bölgede vücut ödenmesi talep edilebilir. Açılış ve kapanış saatleri olduğu için bu saat aralıklarında kalenin ziyaret edilmesi gerekir. Aksi takdirde kaleni ziyaret edilmesi mümkün olmayacaktır. İçerisinde bulunan restorandan da güzel manzarayla güzel yemekler denemek mümkündür.

  • Bilgiler

Adres: Güçlükaya Mahallesi, Fatih Caddesi Bülbüller Sokağı, Keçiören

Ziyaret Saatleri: 09:00 – 23:00

Giriş Ücretleri: Estergon Kalesine girişler ücretsizdir.

 

29 Mayıs 2005 yılında Macaristan’daki Estergon Kalesi’nin bir replikası olarak inşa edilmiştir. Kale’nin orijinali Tuna Nehri kıyısında bulunmaktadır.
2023 yılı için kişi başı ortalama 100-250 TL tutmaktadır.

3- Kalecik Köprüsü

Kalecik Köprüsü Ankara için önemlidir. Ankara’daki tarihi köprülerden biri olan kalecik köprüsü yaklaşık 136 metre uzunluğunda inşa edilmiştir. Selçuklu Dönemine ait olduğu düşünülen yapı, mimari özellikleri incelendiğinde de Selçuklu izleri taşıması ile dikkat çeker. Kalecik köprüsü, Ankara’nın kalecik ilçesinde yer almaktadır. 1960’lı yıllarda yeniden restore edilmesi sebebiyle hem ücretsiz olarak ziyaret edilebilir hem de bu köprüyü köprü olarak kullanmak mümkündür.

  • Bilgiler

Adres: Kalecik ilçesi, Ankara

 

Ankara’da bulunan kalecik köprüsünün Selçuklular tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir.

4- Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı ve Müzesi

Bu müze hem tarihi olarak hem de mimari olarak son derece önemlidir. Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan müze, 1973 yılından itibaren ziyaretçilere açılmıştır. Özellikle Türkiye tarihi için önemli olması nedeniyle hala önemsenen ve koruma altında olan yapılardan biridir. Türk ordusunun yükselişini, zaferlerini ve verdiği mücadeleleri anlatan önemli bir alandır. Polatlı’nın Şehitler Kaşı mevkiinde inşa edilen anıt, 28 Ekim 1973 tarihinde ziyaretçilere açılmıştır. Bu anıtın gövdesi 915 rakımlı tepeden başlar ve daralarak 970 rakıma kadar yükselir. Sakarya Meydan Muhaberesi ruhunu anlamak isteyenlerin mutlaka uğraması gerekir. Polatlı’nın, Eskişehir – Ankara yolu arasında bulunur. Bu müze belirli saatlerde hizmet verir ve kapalı olduğu zamanlarda giriş izni mümkün değildir.

  • Bilgiler

Adres: Şehitler Kaşı Tepesi, Polatlı

Ziyaret Saatleri: Hafta içi 09:00 – 17:00

Giriş Ücretleri: 86 TL


5- Karacabey Camii ve Külliyesi

Tarihi 15. Yüzyıla tarihlendiren bu yapı tarihin farklı dönemlerinde kullanılmıştır. Farklı medeniyetler tarafından kullanılsa da genellikle İslamiyet için tercih edilen bir alandır. Ankara’nın Altındağ ilçesindedir ve ziyaret için herhangi bir ücret ödenmesini ya da saat kısıtlamasına maruz kalınmasına izin verilmemektedir.

Karacabey camii, Ankara’da herkes tarafından ziyaret edilebilen ve aynı zamanda herhangi bir ücret ödenmeyen alanlar arasında yer alır. Tarihi olması nedeniyle bazı dönemlerde restorasyon yapılmaktadır. Ankara tarihi yerler arasına bulunur.

  • Bilgiler

Adres: Mehmet Akif Ersoy Caddesi, No: 37 Altındağ

Ziyaret Saatleri: Kısıtlama yoktur

Giriş Ücretleri: Ücretsizdir.


6- Kocatepe Camisi

Dini lokasyonlardan biri olmasının yanı sıra tarihi ve mimarisi ile dikkat çeker. Ankara’nın en görkemli yapıları arasında bulunuyor. Özellikle ibadet için tercih edilse de turistler tarafından gezmek için de tercih edilmektedir.

Mimarlık öğrencileri ve sanat tarihi öğrencileri tarafından da özellikle yapının incelenmesi için sık sık ziyarete gidildiği bilinmektedir. Üniversiteler tarafından da düzenlenen gezilere genellikle tarihi yapılar inceleneceği zaman Kocatepe camisi de dahil edilir. Ankara’nın tarihi camileri arasındadır.

  • Bilgiler

Adres: Kültür Mahallesi, Dr. Mediha Eldem Sokak, No:67 Çankaya

Diyanet Vakfı tarafından 1987 yılında inşası tamamlanmıştır. Ankara’nın artan nüfusu yanında büyük bir camii bulunmaması nedeniyle yapılmıştır.
Kocatepe Camii 4500 metrekare alana inşa edilmiş olup; konferans salonu, otopark, kütüphane, ticarethane ve idari bilimler binasından oluşmaktadır.

7- Yörük Dede Türbesi

Selçuklu türbeleri arasında yer alan yapı tarihi olarak son derece önemlidir. Özellikle Ankara’nın tarihi incelendiği zaman derslerde de sıklıkla yörükler de türbesine yer verilir. Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alır ve Sakarya Mahallesi’ne gitmek gerekir. Kümbet bir yapıdır.

Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan bu türbe farklı özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Özellikle tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyen ve Ankara incelemek isteyen kişiler tarafından Yörük dede türbesini ziyaret edilir. Ankara’nın tarihi yapılarından biridir.

  • Bilgiler

Adres: Sakarya Mahallesi, Öksüzler Sokak No:47 Altındağ

 

Yörük Dede, Doğan Bey ismiyle de bilinir ve Osmanlı’da Fetret devrinde yaşamış bir Türkmen beyidir. Hayatı hakkında pek bir bilgi bulunmamaktadır. .
Ankara’da bulunan tek kümbet yapıdır.

8- Julianus Sütunu

Roma imparatorluğu dönemine ait olan bu sütun tarihin farklı dönemlerinde de kullanılmıştır. Roma imparatorluğundan itibaren Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar olmak üzere birbirinden farklı imparatorluklar tarafından da korunmuş bir sütundur. Restore işlemleri tamamlandıktan sonra tarihi yapılar arasına dahil edilmiştir.

Ankara’daki tarihi mekanları ziyaret etmek isteyenler eğer Julianus Sütunu’na gitmek isterler ise Altındağ ilçesine uğramalıdır. Altındağ’daki bu sütun 15 metrelik bir uzunluğa sahiptir. İnşa edildiği günden beri hem koruma altındadır hem de düzenli olarak bakımı yapılır.

  • Bilgiler

Adres: Anafartalar Altındağ

Ankara’nın Ulus semtinde bulunmaktadır.

9- Suluhan

Ankara’daki tarihi hanlar arasında Suluhan yer alır. 500’den fazla yıldır varlığı korunan ve her medeniyet ile farklı amaçlar için kullanılma özellikleri bulunur. Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi’nde bulunur ve haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Günümüzde alışveriş ve yeme – içme işletmeleri tarafından kullanılan bir alan haline gelmiştir.

I. Bayezid tarafından yaptırılan ve günümüzde hala korunan sağlam yapılardan biridir. Yöresel lezzetler de bölgedeki işletmeler tarafından sık sık yapılır ve turistlere yönelik aktivitelere yer verilir.

  • Bilgiler

Adres: Anafartalar, Şht. Teğmen Kalmaz Posta Caddesi No:38 Altındağ

 


10- Tarihi Karacabey Hamamı

13 yüzyıl önce yapılmış olan ve hala varlığını koruyan hamamlar arasında yer alır. Aynı anda elden fazla insan tarafından kullanılır ve kapalı sesi son derece yüksektir. 1440 tarihi itibariyle yapılmış ve günümüzde hala korunarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Onarımları her sene düzenli olarak yapılır ve sadece hamur olarak değil aynı zamanda özel aktiviteler için de tercih edilir. Kutlamalar ve kutlama öncesi etkinlikler için de kat tarihi Karacabey hamamı sık sık kullanılmaktadır. Ankara’da gezilecek tarihi mekanlar arasında bulunur. Erkekler Hamamı ve Kadınlar Hamamı olarak iki farklı bölümde hizmet verir.

  • Bilgiler

Adres: Talatpaşa Bulvarı, No:101 Altındağ

70-100 TL arasındadır. Güncelleme yapılabilir.
0312 310 21 55 numaralı hattan ulaşım sağlanabilir.

BONUS

Çıkrıkçılar Yokuşu

Ilk yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle özellikle turizm için tercih edilir. Burada yaşayan halk tarafından açılmış dükkanlar ve işletmeler birçok kişinin dikkatini çekmektedir. Yöresel lezzetlerden kültürel parçalara kadar her şeyi bu bölgede ulaşmak mümkün.

Çıkrıkçılar Yokuşu var olduğu süre boyunca sadece Türklere değil Osmanlılara, Perslere, Bizanslılara ve daha birçok medeniyete yuva olmuştur. Bu sebep ile de Ankara’daki tarihi mekanlar arasında son derece önemlidir.

Ve Tabii ki ANITKABİR

Ebedi Başkomutanımız, ilk Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi dergahı Ankara’nın en önemli noktalarından biridir. 1944 yılında yapımına başlanmış ve 1 Eylül 1953 tarihinde inşası tamamlanmıştır. Toplam 750.000 metrekare alan üzerinde yapılmıştır ve 120.000 metrekarelik anı bloğu mevcuttur. Atatürk’ün hayatından, ülkemizin önemli tarihlerine ilişkin birçok eser sergilenmektedir. Anıtkabir’i bir sayfaya sığdırmak, onu görmeden deneyimlemek imkansızdır. Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi internet sayfasındaki Anıtkabir bilgilerini de okumanızı tavsiye ederiz.

 

Anıtkabir’e giriş ücretsiz midir?

Evet, Anıtkabir’e girişler ücretsizdir.

Anıtkabir 2023 ziyaret saatleri nedir?

Anıtkabir 2023 yılında 09:00 – 16:00 arası ziyarete açıktır. Anıtkabir açılış saatleri Anıtkabir Derneği internet sitesinden öğrenilebilir.

Tıkla Oy ver
[Toplam: 0 Oyunuz: 0]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu