Candida Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır? 10 Tavsiye
Candida diyeti nedir diye düşünüyorsanız, candida mantarının vücutta oluşturacağı enfeksiyonları yenmek adına sağlıklı bir beslenme programı olduğunu söyleyebiliriz. Candida diyeti nasıl yapılır listesi ve yapanların yorumları sizler için hazırlanmıştır.
Candida diyeti, Candida adı verilen vücuttaki mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için tasarlanmış bir diyet programıdır. Bu diyet, Candida mantarının büyümesini engelleyen ve kontrol eden yiyecekleri yemeye odaklanır. İşte Candida Diyeti için yapmanız gerekenler!
1- Şekerden Uzak Durun!
Candida mantarı şekerle beslenir, bu nedenle şekerli yiyecekler yemek mantarın büyümesini hızlandırır. Tatlandırıcılar dahil şeker içeren yiyeceklerden kaçının. Kola, meyve suyu, gazlı içecekler ve şekerli çay içmekten kaçının. Bunun yerine yeşil çay, bitki çayları, su ve limonlu su gibi daha sağlıklı içecekleri tercih edin. buuON olarak, sağlığınız adına şekeri her durumda azaltmanızı tavsiye ediyoruz…
2- Karbonhidrat Tüketmeyi Azaltın!
Candida mantarı karbonhidratlardan beslenmektedir. Az miktarda kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler (çavdar ve yulaf gibi) yiyebilirsiniz, ancak basit karbonhidrat (beyaz pirinç, beyaz un, patates gibi) almayı sınırlayın.
3- Fermente Gıdalar Tüketin
Fermente gıdalar, Candida mantarını yok etmede faydalı olan probiyotikler içerir. Kefir, turşu gibi fermente gıdalar tüketin.
4- Prebiyotik Tüketin
Candida diyeti yaparken uygulamanız gereken en önemli maddelerden biri de prebiyotik tüketmenizdir. Bu açıdan, baklagiller, brokoli, karnabahar, lahana, soğan, sarımsak gibi besinler tüketin.
5- Yüksek Lifli Yiyecekler Tercih Edin
Yüksek lifli yiyecekler sindirime yardımcı olur ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve tohumlar yüksek lifli gıdalardır.
6- Sebze ve Meyvelere Önem Verin
Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle bilinmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, dutlar, yaban mersini, kırmızı biber, sarımsak gibi antioksidan içeren besinler tüketin. Bu besinlerin tüketilmesi candida mantarının önüne geçmekte çok etkilidir.
7- Alkol Tüketimini Azaltın
Alkol, candida mantarının büyümesini tetikleyebilir. Alkol tüketimini mümkün olduğunca sınırlayın ve hatta mümkünse tamamen bırakın.
Candida Diyeti Nedir?
Candida Diyeti, Candida mantarının vücudumuzda büyümesini ve çoğalmasını engelleyen bir beslenme programıdır. Mantar enfeksiyonlarının neden olduğu semptomları hafifletmek, sindirim sağlığını iyileştirmek ve bağırsak içeriğini dengelemek için kullanılır. Candida Diyeti, vücudunuzu şeker, karbonhidratlar ve fermente gıdalar gibi Candida’nın sevdiği gıdalardan uzak tutma hedefiyle yapılır. Bu diyet, daha sağlıklı yiyecekler yiyerek vücudunuzun sağlıklı çalışmasına odaklanır.
Candida Diyeti kesin bir yöntem olmamakla birlikte genellikle 3-6 ay süreyle kullanılmaktadır. Diyet programına başlamadan önce bir uzmana danışmak önemlidir. Ek olarak, diyet programına bağlı kalmak isteyenlerin Candida enfeksiyonunun ciddiyetine ve sağlık durumuna göre diyet programını ayarlamaları gerekebilir. Fakat bütün bu süreçlerden önce bir doktora tanışmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
İPUCU: İzmir özel hastaneler ve Ankara özel hastaneler listemize de göz atabilirsiniz.
Candida Nedir?
Candida, Candida türlerinin maya benzeri mantarlarının neden olduğu enfeksiyonların ortak adıdır. Normalde insan vücudunda bulunan Candida mantarları, vücut direncinin düşmesi veya başka sebeplerle aşırı çoğalmaya başlar ve enfeksiyona neden olabilir. Candida mantarları genellikle vajinal, oral ve cilt enfeksiyonları olarak görülebilir.
Candida genellikle bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda ortaya çıkar. Candida mantarları normalde sağlıklı bir insanın vücudunda da bulunabilir, ancak bağışıklık sistemi tehlikeye girdiğinde mantarlar çoğalmaya başlar ve çeşitli hastalıklara neden olur.
Bir Candida enfeksiyonunun belirtileri, enfeksiyonun türüne ve vücutta bulunduğu yere bağlı olarak değişebilir. Vajinal Candida enfeksiyonları genital bölgede kaşıntı, yanma ve akıntıya neden olurken, oral Candida enfeksiyonları ağızda afta benzeyen lekelere neden olur. Candida enfeksiyonları deride ise kızarıklık, kaşıntı ve kabarma ile kendini gösterir.
Candida enfeksiyonlarının teşhisi, tipik semptomlarla birlikte kültür testi incelenmesi ile yapılır. Tedavisi adına Candida diyeti oldukça önemlidir.
Candida Diyeti Yapanların Yorumları
Candida mantarının özellikle ağzımda lekeler yapmaya başlaması üzerine tavsiye edilenleri uygulamaya başladım. Sonuçlar etkili… Yine de doktorunuza mutlaka danışın.
Bağırsak florasını etkiliyor bu virüs. Bir hafta boyunca her gün ve hatta günde birkaç kez tuvalete çıkmaya çok yorulmuştum. Bunun üzerine Candida Diyeti uygulamaya başladım. Büyük etkisini gördüm.
Tatlı meyveler; elma, portakal yasak… Beyaz et almayı unutmayın. Ceviz ve çekirdek (evet bildiğimiz çekirdek) tüketimi de candida mantarının etkisini oldukça azaltıyor.
Candida diyeti yapmak isteyenler için birkaç tavsiyem olacak… Yemeğin üstüne tatlı yemeyin, meyve yemeyin ve çay içmeyin. Bağırsak florasını korumak için bol bol su için.