İstemsiz Şekilde En Çok Kullandığımız 10 Kelime!
Bazı kelimeler hayatımızda ciddi yer etmiş durumda. Ve sık sık kullanmaktayız. Bazılarımız ise farkında olmadan bazı kelimeleri normalden çok daha fazla kullanmaktayız. Türkçe’de öyle kelimeler var ki günlük yaşantımızda diğer kelimelerden daha fazla kullanılıyor. Sunmuş olduğumuz listeyi okurken kendinizi bulacağınız dakikalar yaşayabilirsiniz. Bazı kelimeler ise size yakın tanıdıklarınızı hatırlatacaktır. Bazıları hoş, bazıları ise bunaltan kelimeler olduğunu itiraf etmek gerekir. Büyük bir çoğunluğumuz ise karşımızdakini kırmamak için müdahalede bulunmuyor fakat içimizden lütfen artık şu kelimeyi kullanmasın diyoruz. İşte bu liste o kelimeleri içiyor. Hazırsan aşırı bunaltıcı, sık duyduğunuz 10 kelimeyi okuyun.
1- AYNEN
Karşımızdakini her an onayladığımızı bildiren bu kelime, samimiyetin kelime bulmuş hali desek yanlış olmayacaktır. Özellikle sıkı ve samimi dostlar arasında sık kullanılır. Her saniye içten gelen karşıdakini onaylama isteği “Aynen” kelimesiyle tamamlanır. Bazen bu kelimeyi bir dakika içerisinde 5 kez kullanan görebilirsiniz. Hatta bazen ikileme yapanlar da var. Aynen aynen!
2- YANİ
Bazen bazı durumları açıklarken kelimeler yetmez, ekstra açıklama yapmak zorunda kalırız. Türkiye’de her gün birilerine o kadar çok şey anlatmaya çalışıyoruz ki bazı zaman anlaşılmadığımızı fark eder ve yani kelimesi ekleyip daha açıklayıcı cümlelerle devam ederiz. Özellikle çok konuşanlar ve çok anlatanlar tarafından oldukça fazla kullanılmaktadır.
3- MESELA
Örneklemeyi sevenler tarafından kullanılan mesela kelimesi bazı kişiler tarafından yerli yersiz kullanılabilme özelliğiyle de dikkat çekmekte. Bazıları öyle alışkanlık haline getirmişlerdir ki mesela ile başlamayan cümle kurmazlar.
4- ONDAN SONRA
Listenin olmazsa olmazıdır. Farkında olmadan sizi esir eden kelimelerdir. Karşınızdakini ise aşırı bunaltır fakat çaresi yoktur. Kanser gibidir bırakması zordur ve günümüz Türkçe’sinde maalesef çok sayıda kişiyi kendine esir almıştır.
5- FALAN
Anlatımlarda gereksiz olarak kullanılmaması gereken fakat istemsiz olarak kullanılan bir kelimedir. Anlatımlarda cümle sonuna eklendiği zaman çok fazla itici olan bu kelimeye karşı bir bağımlılığınız varsa kısa sürede kurtulmanızı tavsiye ederiz.
6- PEKİ
Türkçe’de kullanım yeri çok farklılaşmış olan bu kelime bir olur bildirimi sağlıyor olsa da TÜrkçe’de bir tavır belirteci diyebiliriz. Türkçe’de olur bildiren bir kelime olmasına rağmen tamam yerine peki deniliyorsa orada bir tavır vardır. Ve sık kullanılan kelimeler arasında yer vermemek mümkün değil.
7- HANİ
Eminiz bu kelime bu listede neden var diyenleriniz çıkacaktır. Fakat bilmelisiniz ki bazılarını esir alan kelimelerden biri de hani kelimesidir. Birilerine bir hatırlatmada bulunulacağı sırada kullanılan bu kelime herhangi bir bunaltı durumu oluşturmaz, aksine sık kullanıldığı zamanlar fazlaca komik durumlar yaratmaktadır.
8- BEN
Malumunuz çağımızda bencillik had safhada. Bu yüzden günümüzde en çok kullanılan kelimelerden biri de ben kelimesi. Bir çok kişi günlük konuşmalarında genellikle kendinden bahsetmeyi, övünmeyi ve övülmeyi sevmekte. Bunu etkin şekilde uygulayan sayısı ise oldukça fazla. Bir çok kişi maalesef cümlelere genellikle ben şeklinde başlamayı tercih ediyor.
9- HAYIRLISI
Kim her şeyin hayırlısı olsun istemez ki? Dilimizden düşürmediğimiz fakat herhangi bir olumsuzluk bildirmeyen kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkan hayırlısı kelimesi, olumsuzluklar karşısında bile hayırlısının bu olduğunu bildiren kendi içerisinde absürt komedi yaratan bir kelimedir.
10- VALLAHİ
Türkiye’de inandırma politikası olarak uygulanan, samimiyete dayalı kullanılan kelime. Eğer karşınızdakini bir şeye inandırmaya veya ikna etmeye çalışıyorsanız vallahi dediğiniz anda işler değişebilir. Kutsal kitaba el basmış kabul edilircesine karşınızdakinin size bir anda inanası gelecektir. Çok fazla alışmamanız gereken kelimedir.